Kroppen mår bra av närproducerat

Marina Sjöberg på Karlstads dietistmottagning har intervjuats av NIFA.

Bl a svarar hon på frågan:

Som konsument vad är det jag ska tänka på när jag handlar mat för att få med mig den mest näringsriktiga maten med mig hem?

– Man kan säga att näring och miljö går hand i hand. Ofta är det hög näring i det som är närproducerat, man äter maten ganska omgående och producenten har producerat produkten med omsorg. Som producent vill man ju marknadsföra sina varor och sig själv och är mån om kvalitén helt enkelt. Man vårdar och sköter om det man producerar, menar Marina.

Mat som kommer långt härifrån och måste fraktas hit kräver olika sätt att förlänga hållbarheten och det är då som produkten oftast behöver processas. Väljer man närproducerat i mindre skala så är det ofta en mycket högre kvalité på maten. Har man kunskap om vad bra mat gör för kroppen så väljer man lokalproducerade produkter även om de kanske kostar lite mer, det är värt det, säger Marina.

Läs hela intervjun här.